Modrost

Apr 11, 2022

 - Napisal Alex Marinković

Play
Mute

Ameriski investicijski banker je bil na pomolu majhne obalne mehiske vasice. Videl je majhen coln z samo enim ribicem. V majhnem colnu je bilo vec rumenoplavutih tunov. American je ribicu pohvalil ribe in ga vprasal Koliko casa je trajal ulov? Mehican mu je odgovorl malo casa. American ga je vprasal zakaj ni ostal dlje casa in ujel vec rib? Mehican mu je odgovoril, da ima dosti rib, da nahrani svojo druzino v tem trenutku. American ga je vprasal kaj pa naredis z preostankom svojega casa?

Mehiski ribic je rekel, pozno spim, malo lovim, igram se z svojimi otroci cakam na siesto z svojo zeno, se dobimo z amigosi in igramo na kitaro ter srkamo vino in tako imam polno in zasedeno zivljenje. American se je zacel posmehovati. Sem Harvardski MBA in bi ti lahko pmagal. Moral bi porabiti vec casa za ribolov in z iskupickom kupiti vecji coln nato zaposliti vec ribicev in nato kupiti vec colnov in cez cas bi imel celo floto colnov. Namesto da bi svoj ulov prodajali posredniku bi tako lahko imeli svojo tovarano konzerv tako bi nadzorovali izdelek predelavo in distribucijo.

Moral bi zapustiti to majhno obalo ribisko vas in se premakniti v Mexico city, nato LA in na koncu v NY city, kjer boste imeli svoje podjetje, ki se siri in raste. Mehiski ribic ga vprasa, Koliko casa bo to trajalo? Na kar American odgovori 15 do 20 let. Ampak kaj potem? American se je zasmejal in odgovoril, da je to najboljsi del. Ko bo pravi cas in podjetje ze veliko potem prodate svoje delnice javnosti in tako postanete miljonar. Miljoni kaj potem vprasa ribic? Nato bi se upokojil rece American in bi se premaknil na majhno obalo v ribisko vasico, kjer bi spal pozno, malo ribaril, se igral z otroki, si vzel siesto z zeno, se sprehodil do vasi zvecer, da b lahko srkal vino ter igral na kitaro z svojimi amigosi.

Oglejte si druge Pisanja